Jeugd ZV Scholtenhagen krijgt twee nieuwe trainers! Wie zijn ze?

Rudie, jij hebt aangegeven met ingang van het nieuwe seizoen te gaan stoppen als trainer.
Hoe lag ben jij, al met al, trainer geweest binnen ZV Scholtenhagen?

Ik denk een jaar of 15, maar ik weet het niet zeker. Ik ben begonnen als trainer bij de heren onder de 19 en ben daarna over gegaan naar de jeugd teams. Dit heb ik een heel aantal jaar gedaan en heb dus verschillende jeugdleden en jeugdteams getraind. Toen was het tijd voor een nieuwe uitdaging en ben ik naar het basiszwemmen gegaan.

Waar lag jouw focus bij de kinderen die kwamen zwemmen?
Ik wilde op een speelse manier technieken goed aanleren in een veilige sociale omgeving.

Heb je in de toekomst nog plannen om verder te gaan in het trainersvak?
Waar mogelijk wil ik hand en span diensten verlenen. Zowel bij Scholtenhagen als bij Losser. We gaan namelijk genieten van onze camper en willen dus meer gaan reizen. Daardoor kan ik niet meer wekelijks aan de badrand staan, maar zal ik als inval trainer opgeroepen kunnen worden.

Amber en Michelle kunnen jullie je even voorstellen (wie, wat, waar, waarom, hoe)?

Ik ben Amber Achterhuis, 24 jaar en woon in Enschede. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en zwem al mijn hele leven. Van het diplomazwemmen ben ik gelijk door gegaan naar wedstrijdzwemmen. Eerst ben ik begonnen bij EZC tot 2007 daarna bij ZV Scholtenhagen. Mijn nicht zwom al bij ZVS destijds en omdat mijn eigen groep bij EZC uit elkaar viel ben ik in Haaksbergen gaan kijken. Op een gegeven moment viel deze groep ook uit elkaar door studies en verhuizingen en verloor ik de binding een beetje met de club. Ik was toen 20, maar het training geven is nog een jaar door gegaan. 

Ik geef al training vanaf mijn 15e. Bij de KNZB heb ik hiervoor de trainingsopleiding gevolgd. In 2014 heb ik hiervoor mijn diploma gehaald. Daarvoor moest ik 10 zaterdagen naar Apeldoorn. Mensen over het hele land hadden dan een cursusdag en die moesten dan 4 projecten uitvoeren die door een praktijk persoon beoordeeld werd. Dit was voor mij Danny. Nu zal het waarschijnlijk meer online gericht zijn.

Afgelopen januari ben ik toch weer begonnen. Ik miste het verenigingsleven. Ik zit ook bij de sportschool en daar ben ik ook heel fanatiek maar het is toch anders. 

Ik ben altijd betrokken geweest bij de vereniging. Zo was ik aanwezig in de zwemcommissie, deed ik mee met de kampen en Nordhorn Pinkstertoernooi.

Ik ben Michelle Smit, woon in Haaksbergen en ben 23 jaar. Deze zomer rond ik de Pabo af als leerkracht in het basisonderwijs. Ik heb eerst begeleidzwemmen gedaan op de zaterdag ochtend bij Danny. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar de waterpolo toen ik 14 was. Vanaf mijn 16e stond ik naast Rudie aan de badrand om training te geven en vanaf mijn 18e stond ik alleen voor de jeugd teams. Binnen de vereniging zet ik mij voor veel dingen in. Zo heb ik, in een groep, het scholentoernooi georganiseerd, ben W-official en was ik coach samen met Jan van het C-jeugd en later het B-jeugd team.

Als trainer zie je heel mooi het verschil tussen ‘het voor de klas staan’ of voor een trainingsgroepje; de kids die in het water liggen die zijn gemotiveerd vanuit hun zelf. Ze vinden dit ook écht leuk! School vraagt ook minder leuke dingen van een kind. Voor mij blijven de randzaken zoals contact met ouders en voorbereidingen wel hetzelfde. Ik kijk ook heel erg naar wat de kinderen zelf zouden willen. Straks zijn de kinderen jonger dan wat ik gewend ben en is de combi met de zwemtechniek nieuw voor me.

Als ik straks zelfstandig voor de groep ga staan wil ik zeker wel het trainers diploma behalen. Ik heb dan wel niveau 3 nodig. Niveau 3 is echt voor een zelfstandige aan de kant. Niveau 1 en 2 is een assistent diploma en daarin zal veel dubbel zitten in vergelijking met de Pabo.

Wat willen en kunnen jullie de jongste jeugd binnen de vereniging leren?

Amber: 8-12 jarigen vind ik fantastisch, maar dat hele jonge grut lijkt me lastig haha. Daar is Michelle weer heel goed in. Michelle: Spelenderwijs technieken leren en daarin de goede combi vinden. Amber en Michelle unaniem: Kinderen motiveren en het plezier hebben in de training is echt de hoofdmoot.


Hebben jullie samen een plan bedacht met een soort doel voor het einde van het seizoen?
Amber en Michelle unaniem: We kennen de hele groep nog niet, we moeten eerst maar eens samen gaan zitten en elkaar gaan leren kennen. Zowel wij aan de kinderen als de kinderen aan ons. Dan hebben we een startpunt en dan kunnen we een plan maken.
De eerste paar weken willen we in ieder geval samen aan de badrand staan. Dit is voor de communicatie het best. En we leren ook van elkaar. Voor de zomervakantie willen we graag de planning rond hebben.
Voor de zomer willen we ook graag een ‘warme overdracht’ doen, maar ja… Corona….

Het is vooral heel belangrijk om te gaan kijken naar leeftijd en kunnen/prestatie. Wat hebben de kinderen nodig van ons om een stap verder te komen? We willen dus gericht gaan trainen. De hulp trainers kunnen ons daar enorm in ondersteunen. 

Jorrit, hoe is de keuze om Amber en Michelle trainer te maken tot stand gekomen?

Wij, als bestuur, hebben van Rudie te horen gekregen dat hij niet meer wekelijks aan de badrand wilde staan, en daarom wilde stoppen als trainer basiszwemmen. Dit vinden wij als vereniging erg jammer maar snappen erg goed zijn keuze. Wij zijn Rudie zeer dankbaar voor de inzet en kennis die hij aan onze vereniging heeft toegevoegd. Én we zijn erg blij dat de hulptrainers wel aan de badrand blijven.

Wij hebben met hulp van onze PR afdeling een vacature online gezet. Als bestuur waren een paar aspecten belangrijk voor ons:

– De zwem- en waterpoloafdeling nog meer samen laten optrekken van jongs af aan.

– Het liefst 2 trainers om beide takken van sport goed aan te kunnen leren, en zodat we minder kwetsbaar zijn bij ziekte/vakantie.

– Ervaring in trainging geven of lesgeven, en in het bezit zijn van een trainersdiploma.

– Met plezier en enthousiasme de jongste doelgroep van de vereniging training te kunnen geven.

Aan de hand van deze wensenlijst en vacature ben ik in gesprek gekomen met Michelle en Amber. Beide dames voldoen echt aan ons profiel. Daarom zijn wij erg blij dat we deze vacature zo hebben kunnen invullen.  

Op de foto van links naar rechts

Michelle, Rudie en Amber

3 juni 2021

Leave a reply